Великобритания, САЩ и Канада искат да свалят руснака Алексей Можин от поста

...
Великобритания, САЩ и Канада искат да свалят руснака Алексей Можин от поста
Коментари Харесай

Великобритания, Канада и САЩ искат смяната на Алексей Можин от поста му в МВФ

Великобритания, САЩ и Канада желаят да смъкват руснака Алексей Можин от поста му на ръководител на борда на Международния валутен фонд по отношение на военната интервенция на Русия в Украйна. Това съобщава в своя сайт вестник Financial Times като се базира на осведомени със обстановката източници.

По техни думи, в светлината на сегашната обстановка руснак на този пост изглежда несвоевременно. Ето за какво още на 25 февруари на Можин са му предложили да напусне  почетната служба, като това предложение е било подкрепено от  Съединени американски щати и Англия, само че той не се е съгласил. От изданието показват, че може би не съществува механизъм, който да разрешава да се смени ръководителя на борда на съвета на шефовете на МВФ.

Международният валутен фонд и самият Можин не разясняват тази информация.

По традиция задълженията на началник на борда се извършват от член на съвета на шефовете на МВФ, който най-дълго от всички е работил в неговия състав. Можин съставлява Русия в борса от 1996 година, а негов началник стана през 2014 година. Това е всекидневен, само че доста престижен и прекомерно авторитетен пост в Международния валутен фонд. Ръководителят ръководи борда при неофициалните съвещания на съвета на шефовете при търсенето на консенсус в навечерието на публични гласувания по най-сложни и щекотливи въпроси. Той при необходимост представлява членовете на съвета на шефовете при контактите с общественността и медиите.

Международният валутен фонд  ( МВФ , на френски: Fonds monétaire international, FMI; на британски: International Monetary Fund, IMF) е интернационална организация, която се грижи за ръководството на международната финансова система, като следи валутните курсове и платежния баланс и предлага техническо и финансово съдействие при потребност. Централният ѝ офис е във Вашингтон, Съединени американски щати.

Международният валутен фонд се финансира посредством вноски (квоти) от всяка страна членка. Размерът на вноската се дефинира съгласно формула, която показва каузи на страната в интернационалните заплащания, както и нейния Брутният вътрешен продукт. Квотите се преразглеждат от време на време. Предвидено е 25% от квотата на всяка страна да бъде импортирана в специфични права на тираж (СПТ), а останалите 75% в локалната валута. Така събраните средства е планувано да се разходват за разпределяне на заеми за страни, които изпитват краткотрайни усложнения с паричния си баланс. В подмяна тези страни се задължават да изпълнят избрани задължения - да организират промени, като да вземем за пример приватизация на държавни предприятия. Размерът на вноските въздейства на две съществени неща: на кредитния запас, до който ще има достъп страната членка и на гласовете, с които страната взе участие във вземането на решения. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР